Treceți la conținutul principal

Programa Bacalaureat 2021 Limba și Literatura Română (Republica Moldova)

Ordinul care prevede noua programa pentru Examenul Național de Bacalaureat 2021 a fost publicat în Monitorul Oficial. 
Modificările au fost publicate pentru disciplinele limba și literatura română, limba și literatura maternă, matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie și filosofie.

Poezii de studiat:

1. Poezia romantică

  • Luceafărul de Mihai Eminescu (comentariu, rezumat, tema și viziunea despre lume, figuri de stil, particularități ale textului poetic, condiția omului de geniu, metamorfozele luceafărului, etc.)
  • Floare albastră: poezie romantică de Mihai Eminescu (comentariu, rezumat, tema și viziunea despre lume, apartenența la romantism)

2. Poezia simbolistă

  • Plumb de George Bacovia (comentariu, tema și viziunea despre lume, particularitățile textului poetic, artă poetică, încadrare în simbolism, cromatica bacoviană)
  • Lacustră de George Bacovia (comentariu, tema și viziunea despre lume, elemente de compoziție, particularitățile textului poetic)

3. Poezia modernistă și expresionistă

  • Eu nu strivesc corola de minuni a lumii de Lucian Blaga (comentariu, tema și viziunea despre lume, elemente de compoziție și limbaj, artă poetică filosofică modernă, particularități ale textului poetic)

4. Poezia modernistă

  • Flori de mucigai de Tudor Arghezi (comentariu, comentariu pe strofe, tema și viziunea despre lume, text poetic modern, estetica urâtului, artă poetică)
  • Testament  de Tudor Arghezi (comentariu, tema și viziunea despre lume, figuri de stil, artă poetică modernă, încadrare în modernism, particularități ale textului poetic modern)
  • Riga Crypto și lapona Enigel de Ion Barbu (comentariu, rezumat, tema și viziunea despre lume, particularități ale textului modernist, artă poetică)

5. Poezia neomodernistă

  • Leoaică tânără, iubirea... de Nichita Stănescu (comentariu, tema și viziunea despre lume, elemente de compoziție, particularitățile poeziei neomoderniste și ale textului poetic)

6. Poezia tradiționalistă

  • Aci sosi de vremuri de Ion Pillat (tema și viziunea despre lume, comentariu pe strofe, eseu, text poetic tradiționalist, fișă de lectură)
  • În grădina Ghetsemani de Vasile Voiculescu (tema și viziunea despre lume, comentariu, apartenența la tradiționalism)

Texte narative:

Pentru Bacalaureat este obligatoriu și studiul următoarelor texte:

Important! Chiar dacă Mircea EliadeIon PillatCostache Negruzzi și Vasile Voiculescu nu se numără printre autorii canonici, operele acestora sunt incluse în programa pentru examenul de Bacalaureat.

Nu uita! Programa pentru Limba și literatura română pentru examenul de Bacalaureat prevede câteva mici diferențe între profilul uman și profilul real, iar acestea se remarcă, în principal, la cel de-al treilea subiect. Mai exact, unele teme care sunt considerate obligatorii pentru elevii de la profilul uman, nu sunt prevăzute pentru a fi studiate și de elevii de la profilul real.

Așadar, conform programei, temele suplimentare pe care le vor studia elevii de la profilul uman sunt:

- fundamente ale culturii române (originile și evoluția limbii române)

- perioada veche (formarea conștiinței istorice)

- perioada modernă:

a. secolul al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea (România, între Occident şi Orient)

b. curente culturale/ literare în secolul al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea (prelungiri ale romantismului și clasicismului)
c. perioada postbelică (tipuri de roman în perioada postbelică, un roman scris între 1960-1980, un roman scris după 1980)

- curente culturale/ literare românești în context european

- printre speciile dramatice pe care trebuie să le studieze elevii de la profilul uman este inclusă și drama, nu doar comedia, cum este în cazul profilului real

Pentru a te familiariza cu toate textele narative pentru Bacalaureat și pentru a învăța cum să interpretezi enunțul corect și să respecți baremul de la examen, îți punem la dispoziție două ghiduri extrem de folositoare în pregătirea pentru Bac:

  1. Subiectul al III-lea al Bacalaureatului la română - Ghid pentru scrierea eseului
  2. Ghid pentru identificarea operei și scrierea unui eseu corect - Subiectul III, Bacalaureatul la română

De asemenea, următoarele ghiduri și materiale îți vor fi extrem de utile pentru a înțelege mai bine genurile, perioadele și curentele literare:

Pagina a fost actualizată cu noua structură a examenului de Bacalaureat la română în anul 2018 (dar este valabilă și în anul școlar 2020-2021) conform modelului emis de Ministerului Educației și Cercetării.

Spor la învățat!

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Sania" de Ion Druţă

DESCARCA PDF SANIA Cînd într-o bună vreme nucul din faţa casei s-a uscat, moș Mihail și-a scos cîrja din tindă, și-a dat pălăria pe ochi și a început a se plimba în jurul lui de-ţi părea că-i numără crengile. I-a măsurat tulpina și din ochi, și cu șchioapa, a încercat de nu dă drumul la coajă și tocmai spre chindii, cînd ciubotele au început să i scapară cam grele, a pus cîrja la locul ei și a așezat pălăria omeneș­te. Pe urmă și-a zis în gîndul lui: — Am să fac o sanie. Sanie... Mare lucru-i o sanie. Așterni într-însa un covo­raș să n-o prindă răceala, arăţi cailor că n-ai uitat biciul acasă și te duci, că abia mai dovedește soarele să se ţină pe urma ta. Și abia atunci uiţi să-ţi numeri anii, și-ţi vezi iar prietenul pe care au început să ţi-1 fure drumu­rile, și pe pîrtia făcută de tine mulţi drumeţi își găsesc calea, și satul, și casa. O sanie — atîta îi trebuie omului și iar e om. Numai să-i faci o sanie pe care au visat-o toţi lemnarii de pe lume cîţi au fost, o sani

Enigma Otiliei Rezumat Detaliat (pe capitole)

+ La începutul lunii august, Olimpia, cel mai mare copil al Aglaei îşi face apariţia acasă împreună cu Stănică, concubinul ei, cu care are un copil. Simion nu-şi recunoaste fiica şi refuză să-i dea o casă de locuit şi zestrea sa. + + Stănică, prin minciuni şi scrisori adresate domnului Pascalopol cum că se împuşcă, reuşeşte să strângă ceva bani de la toţi şi să-l înduplece pe Simion cu motivarea că mai are câteva luni de trăit,să-i dea zestrea Olimpiei. + + La invitatia lui Pascalopol,Felix si Otilia se duc la moşia acestuia,unde tinerii profita de timpul petrecut impreuna,iar după două săptămâni revin acasă. + + Între timp, fiul Olimpiei şi al lui Stănică, Aurel Raţiu, moare, iar tatăl înduioşat îi publică în ziar decesul amintind toate rudele, în speranţa de a obţine cât mai mult sprijin financiar. + + Stănică este interesat de averea lui mo

Elementele subiectului .

1. Expoziţiunea (expoziţia) - reprezintă punctul iniţial al acţiunii , momentul în care cititorul află "cine , unde , când " va participa la acţiunea lucrării . În dependenţă de volumul textului variază şi volumul expoziţiunii . Expoziţiunea reprezintă primul element al subiectului , dar nu întotdeauna este plasată la începutul textului . 2. Intriga  Reprezintă situaţia ce generează apariţia conflictului literar . 3. Desfăşurarea acţiunii . Reprezintă notarea în ordinea cronologică a tuturor acţiunilor care preced  punctul culminant . Este cea mai voluminoasă parte . 4. Punctul culminant - conflict atinge cota maximă . 5. Deznodământul - rezolvarea conflictului .